Apple & FBI in discussie over kraken iPhone

De discussie tussen Apple & FBI, rondom het kraken van iPhones, lijkt met de dag groter te worden. Er lopen meerdere zaken waar Apple zou kunnen helpen de FBI informatie te verschaffen, door het kraken van iPhones. Volgens de FBI komt dit een onderzoek ten goede. Apple denkt hier heel anders over, want de privacy van alle Apple gebruikers komt hiermee in het gedragen.

Terroristische aanslag wordt door FBI onderzocht

De eerste iPhone, die de FBI gekraakt wil zien, is die van Siyed Rizwan Farook. Deze man was namelijk één van de daders van de aanslag San Bernardino, waar 14 burgers de dood vonden en 21 gewonden vielen.

Welke motieven Farook en zijn mededader Tasheen Malik hadden is geheel onduidelijk. De FBI kan het niet meer aan hen vragen, omdat zij bij de aanslag om het leven kwamen. De FBI tast dan ook in het duister, er bestaat echter wel een vermoeden dat beide daders aanhangers waren van de IS. Om uit te zoeken wat het verband is tussen Farook, de aanslag en de connecties met de IS, wil de FBI de iPhone 5c van Farook kraken. Misschien kunnen er met de informatie van Farook’s  iPhone ook mogelijke andere aanslagen voorkomen worden.

Voor de FBI dus reden genoeg om het hulpverzoek bij Apple neer te leggen.

Een iPhone kraken is lastig zonder hulp van Apple

Sinds 2014, met de komst van iOS8, is het alleen maar moeilijker geworden om een iPhone te kraken. Ideaal natuurlijk voor de gebruikers van een iPhone, want mocht je toestel om een één of andere duistere reden gestolen worden, dan is dat wat erop staat in ieder geval veilig.

Apple tegenover FBI
Kraken van iPhone Farook is noodzakelijk

De FBI wil hoe dan ook binnendringen in de iPhone 5c van Farook. Ze laten er dan ook geen gras over groeien dat ze, voordat ze bij Apple aanklopte voor hulp, eerst zelf al eindeloze pogingen gewaagd hebben. Maar helaas zonder resultaat. De FBI heeft zelfs het Apple ID-wachtwoord van Farook veranderd, met alle gevolgen van dien, want nu kunnen ze niet meer bij de data op de iPhone komen, omdat deze automatisch versleuteld is.

Apple heeft ervoor gezorgd, dat een iPhone standaard vergrendeld na tien mislukte pogingen om het wachtwoord te achterhalen. Zo blijven privacygegevens van een gebruiker veilig. Apple is echter instaat om software te ontwikkelen, waarmee iPhones gekraakt kunnen worden. Het wordt dan voor de FBI mogelijk om onbeperkt wachtwoorden uit te proberen, net zolang totdat het juiste wachtwoord is gevonden en ze toegang krijgen in de data van de iPhone.

FBI trekt verzoek in na vinden van alternatieve methode

Doordat Apple vooralsnog weigert om medewerking te verlenen is het probleem bij de rechtbank neergelegd. De Amerikaanse rechter heeft besloten dat Apple deze speciale software moet ontwikkelen. Apple is echter bang, dat als zij aan het San Bemardino onderzoek meewerkt, elke rechter hen kan dwingen om te allen tijde aan gelijksoortige onderzoeken mee te werken. Apple moet dan regelmatig iPhones gaan kraken en dat is iets wat ze niet willen.

Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres bleek ook al snel dat als Apple op het verzoek van de FBI zou ingaan, ze daadwerkelijk een precedent zou scheppen en Apple dus gedwongen kan worden om aan dergelijke verzoeken mee te werken.

Eind maart zag de FBI plotseling van de hele Apple zaak af, omdat zij volgens zeggen een alternatieve hackmethode hebben gevonden via een Israëlisch bedrijf.

Nog meer redenen waarom Apple niet meewerkt aan FBI onderzoek

Volgens Apple is de dwang tot het herschrijven van software helemaal in strijd met de Amerikaanse Grondwet. Het gaan in tegen de vrijheid van meningsuiting en het recht hebben op een eerlijk proces.

Daarnaast is de angst groot dat deze speciale software in handen komt van cybercriminelen of dat de FBI de software gaat namaken voor ander opsporingsinstanties. En dan is het hek van de dam. Zolang er geen voorbeeld is, blijft het lastig om de speciale Apple software na te maken.

Apple staat niet alleen

Apple staat niet alleen in de strijd tegen het FBI verzoek. Grote techbedrijven zoals Google, WhatsApp, Facebook en Amazon scharen zich volledig achter Apple. Bedrijven mogen niet gedwongen worden om hacken mogelijk te maken, dit schendt de privacy van gebruikers.

Apple is nog niet van de FBI af

Als je denkt dat Apple van de FBI af is na het afzien van deze zaak, dan heb je het mis. Op 8 april heeft een rechter in Boston besloten dat Apple de FBI moet helpen met een zaak in Massachusetts. Deze zaak is minder ernstig dan de aanslag in San Bemardino. Er moet data gevonden worden op de smartphone van een bendelid. Daarnaast moeten deze gegevens gekopieerd worden op een externe opslagruimte en moet dit opslagmedium afgeleverd worden bij de FBI.

Het Ministerie van Justitie is in beroep gegaan tegen de eerdere uitspraak van de rechter. Deze wees namelijk een verzoek tot het kraken van een iPhone door Apple af. Apple is dus nog lang niet van de FBI en de regering af.

Microsoft heeft Apple zelfs een hart onder de riem gestoken en is bereid een brief te schrijven aan de rechtbank waarin zij verklaard Apple te steunen in deze Hackzaak met de FBI.