Wat is de levensduur van een iPhone?

Een iPhone is behoorlijk prijzig om aan te schaffen en je wil er natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Je doet er dan ook van alles aan om zo zorgvuldig en voorzichtig mogelijk met je iPhone om te springen. Je beschermt hem met een mooi en functioneel hoesje en toch gaat je iPhone na verloop van tijd kapot. Ben je dan toch niet zuinig genoeg op je toestel geweest? Helemaal niet, de iPhone gaat gewoon minder lang mee dan je denkt. Dat heeft Apple onlangs onthult.

Levensduur van een iPhone

Je verwacht dat zo’n duur apparaat toch heel wat jaren mee moet kunnen. Echter niets is minder waar. De levensduur van een iPhone is eigenlijk maar kort, gemiddeld drie jaar. Toch sneuvelen heel wat toestellen al veel eerder. Of jouw iPhone de drie jaar haalt is afhankelijk hoe je met je toestel omgaat. Laat je hem regelmatig vallen, dan zal je hoogstwaarschijnlijk de drie jaar niet eens halen.

Als jouw iPhone de drie jaar gehaald heeft, dan kan je elk moment grote mankementen aan je toestel verwachten. Drie jaar is eigenlijk maar heel kort. Alhoewel ander merken smartphones al na een kleine twee jaar voor grote problemen zorgen. Mensen stappen over op een nieuw toestel omdat de batterijduur enorm is afgenomen. Een wasmachine, computer of televisie gaat toch heel wat jaren langer mee, dan drie jaar.

Vaak ontgrendelen en vele gebruik heeft invloed op levensduur

Wist je dat een gemiddelde iPhone gebruiker zijn telefoon wel tachtig keer per dag ontgrendelt? Dat is als je erover nadenkt echt heel erg vaak. De meeste gebruikers doen dit aan de hand van een pincode of vingerafdruk. Met een pincode of vingerafdruk kun jij je iPhone op een eenvoudig manier vergrendelen voor anderen. De gegevens die jij op je mobiel hebt staan, zijn veilig. Het is zelfs zo dat de nieuwste iOS versies gegevens automatisch versleuteld.

Het vele ontgrendelen, maar ook het veelvuldig gebruik van je iPhone zorgt voor slijtage. Een logisch gevolg. Met name de batterijduur wordt in de loop der tijd steeds een stukje minder. Toch vind ik het een flinke tegenvaller dat mijn favoriete smartphone al snel zo snel weer toe is aan vervanging.

iPhone minder in trek

De verkoop van de iPhone loopt flink terug en Apple schroeft dan ook de productie van haar iPhone flink terug. Het is zelfs zo dat leveranciers van iPhone onderdelen al lang en breed op de hoogte zijn van de Apple’ s plannen. Is de reden van de terugloop van de verkochte toestellen, dat de levensduur van de iPhone korter is dan verwacht? Het zou zo maar kunnen.

In de maatschappij waarin je leeft, ben je steeds meer bezig met duurzaamheid en recyclen en draag je jouw steentje bij aan een beter milieu. Een toestel dat na drie jaar eigenlijk niet meer optimaal werkt, wordt vaak weggegooid als e-waste. Slecht voor het milieu dus, want het apparaat bevat schadelijke stoffen voor mens, dier en natuur.

Apple weet dit als geen ander en daarom is Apple bezig om smartphones te ontwikkelen, die vele malen langer zonder problemen mee moeten gaan. Apple moet wel, want anders verliezen zij haar geloofwaardigheid als ‘groen’ bedrijf.

Apple komt in 2017 met een verrassend element

De terugloop van de verkoop zegt natuurlijk niet de ontwerpers van Apple stilzitten. Nee ze zijn al druk bezig met het ontwerpen van een nieuwe iPhone, die in 2017 op de markt moet verschijnen. En reken maar dat Apple zich wil onderscheiden van haar concurrenten.

De geruchten gaan dat Apple dan ook met een verrassend element komt. De nieuw iPhone zal geen aluminium behuizing meer hebben, maar gestoken zijn in een glazen jasje. Waarom glas en geen aluminium? Eenvoudig weg omdat aluminium niet meer modern genoeg is.

Een glazen behuizing is allicht wat zwaarder, maar samen met het dunnere en lichtere AMOLED-scherm zal dit compenseren.

Of er daadwerkelijk volgend jaar een iPhone met een glazen behuizing en een AMOLED-scherm op de markt verschijnt is nog de grote hamvraag. Apple heeft nog niets bevestigd. Het blijven dus geruchten, die de ronde doen.